Vedligehold dine flueliner​

Flueliner til mange år

Fluelinen er en dyr, men nødvendig del af en fluefiskers udrustning. Derfor skal linerne gerne holde til mere end en enkelt sæson ved fiskevandet.
Det giver en god følelse, at kunne fiske med liner der er mange år gamle, men som stadig er lige så gode som nye. De kroner der spares på nye liner, kan bruges på andet grej eller nye fiskeoplevelser.
Gennem fiskesæsonen er det nødvendigt at skylle linerne eller fluestang og hjul, hvis de får sand eller andet skidt på sig under fiskeriet. Det kan afhjælpes ved at dyppe stang og hjul i vandet.
Og efter fiskeriet, at foretage en rimelig pleje af linerne. Det er nødvendigt for at linerne ikke skal fungere som et stykke sandpapir på vej over fluestangen og gennem øjerne.
Skyder linen efter nogen tids fiskeri, ikke længere så godt, trækkes den over med en blød klud med linedressing, og poleres.


Opbevaring

Når sæsonen er ovre skal der ske vinteropbevaring af fluelinerne. I grejbutikkerne er der forskellige løsninger til rengøring af flueliner.
Du kan også anvende billigere løsninger, de kan vaskes i sæbevand. Brug et mild opvaskemiddel eller sæbespåner opløst i lunt vand. Læg dine liner et stykke tid i sæbevandet, inden de skylles og tørres rene med en blød klud. De må ikke luft tørre, da eventuelle rester af sæbe måske kan skade dem.


Derefter trækkes linerne over med en linedressing, der findes mange producenter af midler, til der sidder et tyndt lag på hele linen.
Der er mange der bruger PVC-rense- og plejemidler i form af dem der bruges til vinylen i biler. De fungerer fortræffeligt, og koster ikke så meget som linefabrikanternes.


Linerne vindes nu op i store vindinger, undgå at tørne linen. Læg derefter linerne i en egnet plastikpose, tryk luften ud og læg linerne på et køligt sted helst uden lys.

Før de skal bruges​

Tag linen ud af posen, og skyl den i rent lunkent vand. Linen aftørres herefter med en blød klud. Linen trækkes derefter igen over med en blød klud med linedressing, og hænges op i store vindinger, mens 

dressingen får tid til at ”sætte” sig. Efter en times tid poleres linen så den er glat og smidig. Pas på med at trykke hårdt på coatningen, da det kan løsne coatningen fra inderlinen.
Vind herefter linerne op så den passer til at blive lagt i din linemappe.
Nu er linerne klar til en ny sæson, og skal bare tages ud og spoles på hjulet.

Husk lige at efterse stangøjerne, knuder og loops. Det er en rigtig træls fornemmelse at miste forfang og fisk eller måske hele fluelinen, fordi et øje eller en knude fra sidste sæson skulle have været skiftet.

Line med hukommelse fra hjulet

En line med dårlig hukommelse af at sidde alt for længe på en ekstra spole, og som ikke har været brugt, er et frustrerende bekendtskab. Linen skyder meget dårligt og samler sig i små rinker og laver knuder i kast og oprulning. Det kan afhjælpes.


Tag linen af hjulet og læg den i et mildt sæbebad, gerne sæbespåner, i lunt vand. Skift vandet ud, til der ikke mere er sæbe i vandet. Tag linen op og tør den af med en blød klud og giv linedressing. Hæng derefter linen op mellem 2 punkter, så linen kan finde sig selv igen. Linen må ikke være stram, men skal hænge så løst, at den kan arbejde, men aldrig i direkte sol. Efter nogle timer, eller næste dag, har linen strukket sig og har ikke mere dårlig hukommelse. Du kan nu vinde linen op så den passer til din linemappe.

Nylon skydeliner

Nylon skydeliner skal som udgangspunkt strækkes før brug. Noget af nylonlinens dårlige hukommelse fra spolen, kan afhjælpes ved at pleje skydelinen med sæbebad og linedressing, samt at opbevare skydelinen på en spole med meget større diameter mellem fisketurene. Derved opnås at skydelinen "husker" hvor den kom fra den store spolediameter, og ikke fra hjulets lille diameter. Du vil derfor kunne fiske rimeligt problemfrit, selv om linen lægger sig i de store ringe den husker.​

​Næste aktiviteter

Uge 38

Grødeskæring

6. Oktober

Fisketræf

Seneste ændringer

09.09.19

08.09.19

08.09.19

08.09.19

07.09.19

07.09.19

06.09.19

02.09.19

Nordjysk Lystfiskeriforeningn af 1917

Copyright © Nordjysk Lystfiskeriforening

Besøg os på Facebook​

Mangler du noget?​

Skulle der være noget information du ikke lige kan finde, så brug vores søgefunktion her.​