Pleje af stang

MIchelsen fandt i et tidligere nummer af NL-fiskeren behov for at beskrive lidt om hvordan man kunne vedligehgolde sin fiskestang. Rådene er stadig aktuelle, og en god syssel i de mørke vinteraftner, derfor bringer vi dem til dit kendskab.


Stangens pleje

Tidligere, da næsten alle stænger var af splitcane, var de fleste klar over, at den skulle passes omhyggeligt, tørres af efter brugen og hænges op, og med jævne mellemrum lakeres op.


Nu da næsten alle stænger er af glas- eller kulfiber, som jo ikke angribes af fugt eller råddenskab, kan man tillade sig at være lidt mere sløset med dem, men det betyder ikke at de ikke skal plejes, hvis man vil have glæde af dem gennem mange år. Tag nu stangen ud af hylsteret, vask den grundigt med sæbe (stærke rensemidler kan angribe materialet) og skyl den ren, eventuelt kan håndtaget forsigtigt renses med en blød børste og sæbevand.


Gå så stangen grundigt efter overalt. Er nogle af beviklingerne flossede eller gået op må de fornyes, og de trænger sikkert til en gang lak. Brug en klar bådlak eller en syntallak, den gamle lak vil sikkert ikke kunne forliges med celluloselak. Dernæst skal løbe ringene ses efter. Slidte eller knækkede ringe skal udskiftes. Træk et stykke af en nylonstrømpe gennem øjerne, det vil afsløre eventuelle skarpe kanter, som ellers vil koste liner og måske den store fisk.

Samlerør af metal skal også af og til renses, dette kan gøres med fint ståluld eller »Renslet«, men pas på ikke at slibe noget af metallet bort. Sidder et af rørene løst, skal det monteres om, ellers vil det slide på stangmaterialet, og så knækker stangen en skønne dag. Til sidst 

smøres tyllerne med et tørt fedtstof. f.eks. et stearinlys. Brug aldrig olie her, det kan låse samlingerne uhjælpeligt sammen. Det gamle råd med at gnide samlerøret mod næsen, før brugen, kan heller ikke anbefales. Hudfedt indeholder en del salt, som med tiden vil angribe metallet.​

​Mange af de bedre stænger har en såkaldt spigotsamling. Den er glimrende, da der herved ikke findes stive stykker på stangen, men den har en fejl, at den med tiden slides, så samlingen til sidst bliver for løs. Hardy's er åbenbart klar over dette problem, idet de på deres brugsanvisning forklarer hvordan man, når miseren indtræffer, kan afhjælpe det, nemlig ved at skære ca. en halv centimeter af hunkolken. Det virker selvfølgelig, men da jeg selv er for nærig til at ville skære af mine dyre stænger, fandt j eg selv på en løsning som er bedre. Den er lidt omstændelig, men den virker.


Gør først hankolken helt ren med sæbe eller opvaskemiddel, og når den er helt tør smøres den ind med et lag Araldit, så tyndt som det kan gnides ind med en finger. Lad det hærde i mindst 24 timer, og vask det så med sæbe for at fjerne den klæbrige over- fladefilm. Først nu må man prøve at samle stangen. Før man prøver, skal holken smøres med stearin, så man er sikker på at kunne skille den igen. Den er antagelig blevet for tyk nu, og derfor må den forsigtigt poleres med det fineste ståluld, indtil den passer sådan at der mangler en lille centimeter i at gå helt sammen. Smør igen med stearinen, og nu er stangen klar til den nye sæson. God arbejdslyst.
E.G.M.

​Næste aktiviteter

Uge 38

Grødeskæring

6. Oktober

Fisketræf

Seneste ændringer

09.09.19

08.09.19

08.09.19

08.09.19

07.09.19

07.09.19

06.09.19

02.09.19

Nordjysk Lystfiskeriforeningn af 1917

Copyright © Nordjysk Lystfiskeriforening

Besøg os på Facebook​

Mangler du noget?​

Skulle der være noget information du ikke lige kan finde, så brug vores søgefunktion her.​