Fluemønstre​ 2

Har du et fluemønster, specielt eller velfangende, som du mener kan interessere andre medlemmer af foreningen, så send beskrivelse og billede til fluer.

Som du kan se her nedenunder, har vi allerede modtaget en del spændende mønstre, men vi vil gerne have endnu flere. 

Du kan også se flere spændende fluer på Fluemønstre - Fluemønstre 3 - Fluemønstre 4 - Fluemønstre 5 - Fluemønstre 6 - Michelsens fluer - Michelsens fluer 2 eller på den samlede oversigt over fluemønstrene.​​

Ågaards Special Zonkertip

Egen variant over mønsteret Ågaards Special fra 2010 til mørke aftener og med beskidt vand​

 • Krog: Fx Partridge Salar str. 5-9
 • Tråd: Sort Benecchi 12/0
 • Tag: Sølv Salt - water Flashabou (meget blank sølvflash der nærmest er blank som krom. Fås bla ved Salmon Fly)
 • Hale: Hot pink Fluoro Fibre Hanks
 • Butt: Pink chenille, medium
 • Krop: Rainbow Black Salmo Supreme Dub
 • Rib: Medium oval sølvtinsel
 • Fronthackle: Sort hanehackle, 5-6 tørn
 • Vinge: Hvid Rabbit Strips S-cut 3mm. Over vingen fordeles et strå Krinkle Mirror Flash i pearl og to strå Mirror Flash i pink. Flashmaterialerne bindes ind i løkke. Det betyder at flashen bindes ind med ender der er lidt længere end den underliggende vinge. Derpå bøjes de fremadrettede lange ender af flashmaterialerne bagover og bindes fast. Enderne afklippes efterfølgende lidt længere end de første.. På toppen indbindes bløde fine hår som fx Crossbreed Fox Tail eller tilsvarende i hvid. Hårbundtet fordeles rundt om selve vingen og skal gå ned til enden på krogen. Denne vingesektion giver den færdige flue en dråbeprofil og beskytter flashmaterialerne mod slid.
 • Sides: Opdrættet Jungle cock (kan udelades)
 • Hoved: Klar lak
 • Bindevejledning: Bindes i princippet som de øvrige. Det vil sige at hacklet tørnes over vingeroden. Derpå flashmaterialer og en topvinge der beskytter det underliggende flash. Afsluttes med sides af Jungle cock.

Lanternen

Eget mønster fra 2005 Anders Toift Jensen​​

 • Rør: F.I.T.S nr. 3
 • Tråd: Sort UNI 6/0
 • Hale: Fl. Orange Fluoro Fibre Hanks
 • Krop: Guld Mylarrør, medium.
 • Fronthackle: Orange og sort hanehackle​
 • Vinge: Nederst orange bucktail. Ovenpå et lille bundt orange tempelhund eller tanukihår bundet fladt. Over den orange undervinge tre dobbeltlagte strå orange Krinkle Mirror flash. Øverst sort sølvræv med et lille bundt sort tempelhund eller tanukihår fordelt rundt om topvingen ca.i rørets længde.
 • Sider: Jungle cock
 • Hoved: Sort​

Mønster til sensommer og efterårsfiskeriet. De store hanfisk, der ofte ankommer til åen fra august måned og året ud går til tider helt amok på fluer med hidsige provokationsfarver. Fluen lyser nærmest nede i åen – deraf navnet. Kan bruges både i klart og beskidt vand, dag som nat. Om dagen ville jeg nok selv foretrække fluen bundet som krogflue størrelse 6-10, eventuelt dobbeltkrog for de kroger godt. Som krogflue udskiftes Mylarrøret med flad guldtinsel ribbet med oval guldtinsel.

Purple muddler

Eget mønster Anders Toft Jensen​

 • Krog: Partridge Wilson
 • Tråd: Sort UNI 6/0
 • Tag: Gult gavebånd
 • Hale: Gult Partridge SLF hanks
 • Krop: Pearl Blue & Purple Lite Brite som duppes imellem trådløkke, snos og børstes med velcro før kroppen tørnes. En gammel tandbørste kan også bruges til formålet. Vil man have en knapt så lysreflekterende krop, undlades processen med at rive kroppen op eller klippes eventuelt lidt ned efter kroppen er tørnet
 • Rib: Large oval Largatun guldtinsel - to tørn
 • Vinge: Nederst purple tempelhund/erstatning. Derover lidt purple Angel Hair og øverst sort tempelhund/erstatning med to strå purple Fly Co. Flash
 • Skørt: Sorte hjortehår fordeles rundt om krogen som et collar hackle
 • Forkrop: Sorte hjortehår tilklippes til den ønskede facon og sparsomt​​

Mønster til farvet vand og mørk truende himmel. Er vandet klart vil en mere afdæmpet muddler sikkert fiske bedre, da denne kraftigt reflekterende flue kan virke skræmmende under de forkerte forhold. Jeg bruger fluen fra sensommeren og frem til starten af efteråret. Når fluen med tag, hale, krop og vinge er bundet på vanlig vis bindes hovedet af hjortehår. Hold et lille bundt hjorthår hen over oversiden af krogen og læg to løse tørn over hårbundtet. Stram med et bestemt træk nedad i tråden. Hårene fordeler sig nu rundt om krogen som et skørt. Pres alle hårene bagud og læg et par tørn med bindetråden, eventuelt en knude. Fortsæt med et nyt hårbundt til hovedet er dannet. Afslut med et lille hoved og lidt lak. Hovedet tilklippes fra krogøje mod halen til den ønske form opnås. Mange fisker med fluer tilsvarende denne med et betydeligt større hoved af hjortehår. Det bestemmer man selv – det vigtigste er at man selv tror på fluen. Med muddlerfluer ses fisken ofte lang tid før den tager fluen. En bølge rejser sig i vandet og det kan virkeligt være svært at styre sine reflekser. Lad fisken tage fluen og rejs først stangen når vægten af fisken mærkes helt ned i storetåen. Så plejer de at sidde der!​​

Munro Killer​

Denne gang ser vi nærmere på en god gammel kending, der først og fremmest er tiltænkt Salmo Salar – fiskenes ukronede konge, men som også har vist sig som et godt valg i jagten på Lindenborgs havørreder.


Der er lidt forvirring omkring fluens korrekte stavemåde. Den mest brugte er ”Monroe Killer”, men det skulle være ganske vist, at ophavsmanden var en grejhandler ved skotske River Spey. Denne grejhandler lød navnet J. A. J. Munro, hvorfor fluens korrekte navn må være Munro Killer. Fluen startede altså sin sejrsgang i River Spey og fortsatte triumftoget langs Norges brusende lakseelve. Fluens succés kan ikke undre, idet den mest af alt fremtræder som en neddroslet Thunder & Lightning. I firserne var fluen min personlige favorit til sommerens natfiskeri i vores egen å. I dag bruger jeg den f.eks. på en mørk, blæsende septemberdag. Så sker der nogle gange ting og sager. Der er dog tale om en flue, der sagtens kan bruges året igennem. Bind eksemplarer i varierende størrelse, kraftigt- og letdressede samt kort- og langvingede. Så er der en Munro Killer til enhver lejlighed.


Som lakseflue skal vingen bindes lang og ret slank. Der er to almindeligt forekommende varianter af vingen. Den ene foreskriver en undervinge af gul silvertippet egern 1,5 x kroglængde og derover sort egern 2 x kroglængde. Et par påfugleherl kan indbindes som topping. På den anden version er undervingen ikke af silvertippet egern men af rent gule hår, og hårmaterialet kan f. eks. være blødere rævehår e.l.
Fluen på billedet er bundet med lidt kortere vinge end originalmønstret foreskriver og er tiltænkt havørrederne.

Monroe - undskyld! Munro Killer

 • Krog: Laksekrog str. 12 – 4. (Her Partridge Salmo).
 • Tag: Flad eller oval guldtinsel.
 • Hale: Ingen – evt. en guldfasan crestfjer eller lidt gule kunstfibre.
 • Krop: Sort floss – tenformet.
 • Rib: Oval guld.
 • Hackle: Orange hane og blå perlehøne.​
 • Vinge: Undervinge af gule hår og overvinge af lidt længere sorte hår. Der bruges bløde hår f.eks. fra tanuki eller ræv – og vingen bindes i vanlig bred dråbeform. Den må dog gerne bindes lidt lang og ikke alt for fyldig. Der kan tilføjes lidt Angelhair i passende nuance og/eller toppes med påfugleherl.
 • Cheeks: Ingen – evt. junglecock eller barred woodduck.

Fluen tager sig også godt ud på dobbeltkrog og som rørflue.

Knæk & bræk - JB​

Peter Ross​

Hvor ofte sidder der en flue med vinge af fjer i enden af dit forfang? Sandsynligvis sjældent eller aldrig. Helt anderledes var det, da jeg bandt mine første fluer først i 70’erne. Da måtte enhver fluebinder have et bredt udvalg af fjer, (især svingfjer), fra bl.a. stær, solsort (hun + han!), skovskade, husskade, gråand, gås, fasan (høne + kok), sneppe m.m.. I den sammenhæng må jeg med skam meddele, at min lillebrors luftgevær sparede mig for en hel del udgifter. Til gengæld kostede især stære- og solsortefjerene gedigne motoriske anstrengelser ved fluestikket! Saabye og Wellendorfs bøger blev slidt grundigt, og fluemønstrene blev fulgt til punkt og prikke – ellers ville enhver normalt begavet ørred uden alvorligt synshandicap afvise fluen med foragt! En bestemt døgnflue-imitation skulle have vinger solsort-hannens svingfjer, og da jeg tydeligt kunne huske, at mine solsort-fjer var af hunkøn, måtte lillebrors skydevåben atter i brug. Projektet lykkedes hurtigt, da mit barndomshjem lå midt i uspoleret natur med et rigt dyreliv, men problemet opstod efterfølgende. Hannens fjer var umulige at skelne fra hunnens. Derfor blev de lagt i poser med påskrift, så indholdet kunne bruges i overensstemmelse med de hellige og uomgåelige bindevejledninger. I dag har de fleste fluebindere en markant mere anarkistisk tilgang til flueproduktionen. Hårvingerne har i dag næsten helt overtaget – ikke mindst, når vi binder havørred- og laksefluer.
Først på vinteren skulle jeg binde et par klassiske danske havørredfluer til en svensker. Både Hagebrofluen og Skjernfluen var oprindeligt udstyret med hvide fjervinger, og med sådanne skulle de bindes. I min fjersamling fandtes ikke passende materiale til opgaven, og da min lillebrors luftgevær for længst er skrottet, gik turen til de lokale grejhandlere. Deres udvalg er ikke så ringe, men kan man få hvide svingfjer eller skulderfjer fra gås eller svane i Nordjylland?? Nej, der er ikke salg i skidtet!

Der findes dog enkelte fluemønstre, der holder liv i fjervinge-traditionen. Det gælder fluer med vinger af grey/bronze mallard eller teal. En af de fluer, der var meget anvendt på den tid, hvor jeg sad og svedte over stikket med stærefjer ”mellem tommel og pege”, var den iøjnefaldende nordengelske ørredflue, Peter Ross. Sølv, rød og sort, toppet med en stærkt markeret tealfjer fra krikanden. Flot som bare fanden, og så med et navn, der både kunne huskes og udtales! Den kunne jo også fange fisk – både bækørred og ikke mindst regnbuerne var vilde med den, skrev Wellendorf, men herhjemme blev den oftest anvendt til havørredfiskeri i åerne. I små størrelser fisker fluen også fint i skandinaviske fjeldvande.


Købmanden Peter Ross of Killin i Perthshire fiskede browntrout i højlandselvene i det nordlige England og i Skotland. Favoritfluen var Teal & Red. Han bad en lokal fluebinder om at forbedre denne flue, og resultatet blev den legendariske Peter Ross.


Peter Ross har fået et comeback i mine flueæsker i de senere år, og jeg er sikker på, at den bliver fast inventar i årene fremover. Det er når grønlænderne er i åen, at den flotte gamle flue kommer på forfanget. De små blanke er helt vilde med den!

Peter Ross

 • Krog: Det aktuelle fiskeri afgør typen str. 14 – 6. (Her Ken Sawada Db LW 10).
 • Hale: Guldfasan tippet.
 • Krop: Bagerste halvdel sølv mini flatbraid, første tørn lægges under halen for at løfte den – især vigtigt på dobbeltkrog. Forreste halvdel rød sæluld eller anden rød dubbing. Alm. rødt uldgarn var tidligere almindeligt brugt. (Originalt alm. sølvtinsel med sølvrib og rød sæl).
 • Hackle: Sort hane.
 • Vinge: Teal.

Knæk & bræk - JB​

Ræven​

Det triste budskab om Michelsens død her i sensommeren vil hos mange efterlade et tomrum og et savn i vores lystfiskerunivers. Mange af os er blevet dygtigt rådgivet – såvel som myndigt belært – på Lindenborg å’s brinker i tidens løb. Få lystfiskere har, som Michelsen, opnået en så dyb indsigt i dansk havørredfiskeri i almindelighed – og i fluefiskeriet i Lindenborg å i særdeleshed. Heldigvis kan vi fortsat bygge videre på hans erfaringer og fiske med de fluer, som han har været ophavsmand til.


Blandt Michelsens fluer er der særligt én, der i allerhøjeste grad har givet undertegnede mange gode oplevelser – Ræven!
De fleste nordjyder kender den naturligvis, men i denne omgang er fluen uomgængelig. Naturligvis skal den præcise originale bindeopskrift bringes. Derefter kommer en moderne variant – (noget jeg nok ikke havde vovet at lægge navn til i nærværende blad for blot et halvt år siden).


Originalmønsteret er, ligesom efterfølgende citat; hentet fra Michelsens bog, ”Havørred og fluer”:


"Min hidtil mest vellykkede creation ”Ræven” blev til på en helt tilfældig måde.


Der var en del forskellige fluer i mine æsker, som trængte til at udskiftes, og da jeg havde bundet disse, havde jeg en enkelt krog liggende tilbage, hvorfor jeg bandt en ganske simpel flue af materialer, som jeg alligevel havde fremme:

Ræven (Originalmønster)​

 • Krog: Laksekrog str. 4, 6 og 8.
 • Hale: Rødt og gult uldgarn.
 • Krop: Flad sølvtinsel:
 • Rib: Sølvwire.
 • Hackle: 2 tørn orange og 3 tørn brun hane.
 • Vinge: Hår fra rød ræv."


En mere præcis beskrivelse af vinge-materialet fik jeg under et af vores møder ved åen: Et ræveskind har en mørk stribe ned langs ryggen. Det er dækhårene netop fra denne del af rævepelsen, der skal bruges. I disse hår er der et meget flot farvespil i forskellige brune nuancer med enkelte lidt længere sorte hår iblandt. Den grå underuld fjernes helt.


Netop med hensyn til indføring af rævehår til fluebinding har Michelsen været blandt pionererne. I én detalje adskiller den originale Ræv sig noget fra vore dages rævehårsfluer, idet der til Rævens vinge, som ovenfor nævnt, skal bruges dækhår uden underuld. Dette forhold er nærmest omvendt i dagens fluebinding. Derfor er Michelsens flue ikke helt så blød i materialerne, som det oftest ses i dag, ligesom den i dag så populære ”dråbe-formede” vingeprofil ikke blev anvendt.


Selv har jeg altid et par af de klassiske ræve i æsken, og min største fluefangede Lindenborg-ørred skylder jeg netop en af disse. Bassen blev taget i Stenhullet ikke mindre end 10 minutter efter, at Michelsen selv havde affisket standpladsen! At kroge fisken netop i mesterens ”kølvand” bidrager i væsentlig grad til begivenhedens høje placering i fangerens erindring.


Ræven er en rigtig allrounder, der fanger fisk under alle forhold – lige fra grønlænderfiskeriet over fiskeriet efter de store juni-fisk og frem til sæson-afslutningen.
Selv fisker jeg i dag ofte med en moderne variant af Ræven med superblød dråbeformet vinge á la Frödin:


Ræven (Moderne)

 • Krog: Sølv Salar fra Partridge. Enkelt eller dobbelt i str. 11 – 5. / eller Rør: FITS x-small + medium (1 – 3cm), + conehead FITS str. 1 i sort, orange eller sølv.
 • Bindetråd: Brun eller burnt orange Benecchi 12/0
 • Hale: 2 bundter Polar fiber iblandet Fluoro fibre. Nederste bundt er gult, det øverste er rødt. Halen taperes nedefra med en skarp saks.
 • Krop: Sølv mini-flatbraid eller Mirage saltvandsflash over flad sølvtinsel. (Evt en lille klat orange dubbing helt fremme til at løfte vingen).
 • Vinge: Nederst et kort bundt bløde lysebrune rævehår/tempelhund eller lignende. Derover et lidt længere mellembrunt bundt, og øverst et endnu længere mørkebrunt bundt. Der iblandes lidt Angelhair i matchende farver. Bundterne taperes ved at trække lidt i de midterste hår, og de indbindes ”bredt”. (Dråbeformet vinge!)
 • Hackle: 2 tørn af orange og 3 tørn af brun blød hanesaddel. (Hacklet indbindes umiddelbart inden det øverste mørkebrune vingebundt.

Til sidst endnu et citat fra ”Havørred og fluer”:

"Faktisk har ”Ræven” gennem årene fanget lige så mange fisk som alle mine andre fluer tilsammen."


Knæk & bræk

Brandt​

Skovskaden

eget havørredmønster til Lindenborg Å - af Anders Toft Jensen


Fluen har tag af flad sølvtinsel efterfulgt med orange floss silke. Hale af røde hacklefibre og et hvidt hejrehackle over kroppen forreste halvdel. Fronthacklet er perlehøne bundet ”falsk”. Kroppen er opbygget med nederst flad sølvtindsel. Det bindes ind bag hovedet på undersiden af krogen og tørnes en gang tilbage og frem hvor det låses fast igen på undersiden af krogen. Ovenpå det et lag klar frysepose skåret i tynd strimmel og viklet en gang fra hovedet mod halen og frem igen. Det materiale fastbindes og afsluttes også på undersiden af krogen. Ribben er lavet af medium oval sølvtindsel. Den todelte vinge er lavet af nederst isbjørn og øverst natursort egern med både pearl- og sort flash. Fluen er herover bundet på en Partridge Bartleet laksekrog, der ud over at se godt ud samtidigt er stærk og kroger godt. Den nye lakse krog designet af Michael Frödin er et godt alternativ til denne klassiske krog. Fluen virker meget provokerende på en dominerende standfisk. Jeg bruger ofte fluetypen til fisk jeg ser og hører i overfladen af vandet, der jager andre og mindre ørreder væk fra dens territorium. Prøv at serverer en sådan flue et par meter opstrøms for fisken og vær klar! Rørflue-udgaven har en stump orange silikoneslange som krogfiksering og en rød butt af floss silke samt Spey og fronthackle som førnævnte udgave. Røret fra en vatpind varmer jeg i begge ender til en lille krave der sørger for, at materialerne ikke glider af røret. Butten er bundet ovenpå det lille stykke af silikoneslangen, der dækker røret. Slangen er limet fast med lidt sekundslim. Hejrehacklet bindes ind ved hovedet på undersiden af krogen i spidsen af fjeren og tørnes bagud hvor jeg lader fjeren hænge ned under krogen i hackleklemmen. Bagefter køres ribben op igennem hacklet, der derved låses fast og afklippes tæt til kroppen i en position også på undersiden af krogen. Gamle bindeforskrifter viser undertiden fjeren tørnet bagved ribben, som afsluttende del. Men det er ikke så holdbar en løsning da fjerstammen da er relativ ubeskyttet.
Hvis det ønskes, kan fluen udstyres med jungle cook, der gør den lidt mere kontrastfyldt i nattens mørke.


Knæk og bræk – Anders Toft Jensen

Sophia

​​Eget mønster - opkaldt efter Sophia Amalie Lindennov (Afdød lensgrevinde på Lindenborg Slot)

 • Krog: Partridge dobbelt Low- waterkrog størrelse 6
 • Tråd: Sort UNI 6/0
 • Hale: Fibre fra blå fjer fra påfuglens kropskind
 • Krop: Påfuglherl
 • Rib: Large oval UNI guldtinsel – 5 til 6 tørn
 • Fronthackle: Sort hejrehackle eller erstatning bindes fyldigt. Bagefter et lille bundt blå fibre fra påfuglens kropskind bundet ”falsk”
 • Vinge: Silvertippet egernhalehår indfarvet blå. Øverst et par strå blå flash. Man kan godt binde et lille bundt blå Angel Hair i bunden af vingen hvis der ønskes en ekstra synlig flue, men i klart vand er dette ikke nødvendigt
 • Sider: Jungle cock
 • Hoved: Sort​

​Fluen er meget synlig med de blå hårender, og ved mange vandløb er fluer med blå farver et godt valg, specielt i de lyse nætter. Brug denne flue tidligt på sommeren. Rørfluer bruger jeg, hvis vandstanden er høj, eller hvis der er brug for ekstra størrelse på fluen for at lokke fisken til hug. En stor rørflue er en voldsom provokation over for enhver ørred. Det kan udløse det længe ventede hug fra en blank skønhed. 

Sophia Amalie Lindenov lagde navn til Lindenborg Slot og gav derfor åen sit nuværende navn, men ej åens skønhed, for den har den altid haft!


Anders Toft Jensen

Sort/Hvid plasticflue

En sensommerørred på lidt over det normale for Lindenborg Å. 58,50 cm og lidt over 2 kilo.


Fisken huggede den 18. august klokken halv ti om aftenen. Kort tid efter kom månen til syne, temperaturen faldt hurtigt, og fiskeriet gik i stå. Fluen var et lyst rørfluemønster, jeg tidligere bandt og brugte meget på streamerkrog størrelse 2-4. Den fluetype benytter jeg stadig, men ofte tidligere på året fisket dybt på åens nedre strækninger. Mønsteret som rørflue kommer her:

Sort/Hvid plasticflue​

 • Rør: 1-2” plastikrør
 • Tråd: Sort
 • Hale: Rød SLF fibre
 • Krop: Nederst flad Lurex sølvtinsel. Øverst en 0,5 cm bred strimmel fra en frysepose bundet ind ved hovedet og bundet en gang tilbage og frem igen. Ønsker man en tykkere krop gentages processen så der i alt bliver 4-6 lag plastic på kroppen
 • Rib: Medium oval UNI sølvtinsel tørnet i våd lak ovenpå plastkroppen
 • Fronthackle: Hvidt hanehackle. 2 stk.
 • Vinge: Nederst hvid bucktail. Ovenpå undervingen hvid polarræv. Derpå pearl Krinke Mirrorflash. Igen et bundt hvid polarræv med et længere og tyndere bundt sort sølvræv flankeret af sort tanukihår som topvinge
 • Sider: Jungle cock hvis det ønskes
 • Hoved: Sort​

​Rørflueudgaven kan med fordel bindes på F.I.T.S. rørsystemet, der også er Michael Fródins favoritrør. Disse rør fås både som klare rør og farvede. Forhandles blandt andet af Korsholm. Det røde rør tykkelse 3 er det, der er brugt til fluen på foto. Når kroppen og halen er lavet tørnes det første af to hvide fronthackler. Ovenpå hacklet nedbindes hvid bucktail. Bundtet skubbes eventuelt mellem fingrene, så de øverste hår er de længste. Derpå hvid polarræv bundet fladt, så vingen bliver mere bred end høj. Ovenpå den hvide undervinge bindes 3 strå pearl Krinkle Mirror flash med ender lidt længere end undervingen. De fremadrettede ender bøjes tilbage, låses fast med tråden og afklippes igen lidt længere end de første tre fibre. Derefter et nyt bundt hvid polarræv. Ovenpå vingeroden tørnes det sidste hvide hackle med fibre længere end det første. Topvingen laves af sort sølvræv med et bundt tanukihår i røreets længde og fordelt rundt om den sorte overvinge. Sider af jungle cock, hvis det ønskes. Hovedet kan være epoxy eller almindeligt klar fluebindingslak.

Silver Angel​

Mønster til sen nat eller tidlig morgen i det første grålige lys.​

 • Tip: Small oval Largatun sølvtinsel eller sølv Largatun Mini-Flatbraid
 • Tag: Fluorescens gul Antrongarn eller fluorescens gul Largatun Mini-Flatbraid
 • Hale: Nederst to crestfjer fra guldfasan, øverst fibre fra grå hejreerstatning eller gul og Blu Dun Fluoro Fibre Hanks
 • Krop: Holografisk sølv Largatun Flatbraid
 • Rib: Medium oval Largatun sølvtinsel​
 • Palmerhackle: Blue Dun hane- eller hønehackle over kroppens forreste halvdel
 • Fronthackle: Sort hane- eller hønehackle
 • Vinge: Nederst naturfarvet sølvræv med et lille bundt holografisk sølv Angel Hair over. Øverst et tynd bundt sort tempelhund eller polarræv med et lille bundt Black & Pearl Angel hair øverst
 • Sider: Jungle cock
 • Hoved: Sort

Fluen er med i min egen serie af Anglefluer hvor Purple Angel fra 2003 var den første. Den har ofte givet fisk i de meget tidlige morgentimer – i de par timer hvor nattens lys afløses af det grå morgenlys tæt på solopgang. På det tidspunkt er de neutrale fluer ofte udslagsgivende.


Fjeren til palmerhacklet bindes ind på undersiden af krogen lige foran kroppen i fjerens tykke del. Tørnes tilbage over kroppen og låses fast med ribben den modsatte vej. Ofte fjerner jeg den ene side af den grå fjer til palmerhacklet før jeg binder den ind for at give fluen et luftig udseende. Fronthacklet bindes ind samme sted som den grå fjer men i fjerens tynde spids. Tørnes frem mod krogøjet og afsluttes igen på undersiden af krogen. Derpå afsluttes fluen med vingesektionen.


Tekst og foto: Anders Toft Jensen

Præstegårdsfluen

Sommerfluen
Ak-ja! Kun to årlige udgivelser af vores NLFiskeren – og så i sort/hvid! Sådan er betingelserne, og især fraværet af farver rammer jo den visuelle side af fluespalten. For ikke at gøre problemet unødigt stort, har jeg fundet en flue, hvor kun halen er kulørt! Mange nordjyder drager med vekslende held (nok om dét!) til et sydlige Norge efter laks. Elvene Otra og Mandal er i den forbindelse velbesøgte, og de fleste af elvenes danske gæster er uden tvivl blevet bekendte med den lokale
”Prestegaards-flua”, der går sin sejrsgang deroppe. Peter Emil Wikøren hedder ophavsmanden – en slipseklædt passioneret splitcane-entusiast, der efter sigende valgte skolelærergerningen, da skole-sommerferien og laksesæsonen stort set er sammenfaldende! (Den idé er Peter Emil dog ikke ophavsmand til – han er yngre end undertegnede! – Til gengæld har han fanget langt flere laks end jeg!).

Præstegårds-fluen

 • Krog: Sølv Salar fra Partridge. Enkelt eller dobbelt, str. 12 - 8. (Evt. kroge i sort). Rør: FITS x-small + medium (1 – 2 cm), 3-krog og conehead i sølv eller sort.
 • Bindetråd: Benecchi 12/0, sort.
 • Tag: Small oval sølv.
 • Hale: Lime-grøn SLF-hank eller antron.
 • Krop: Angel hair i sølv klippet i stykker og dubbet på bindetråden.
 • Vinge: Bløde sorte hår (tempelhund, tanuki, polarræv). Nederst korte hår, i midten lidt længere hår og øverst endnu længere hår. Angel hair i sølv fordeles mellem hårbundterne. Øverst kan afsluttes med ”topping” af gul Angel hair. De enkelte hårbundter bindes ”bredt” ind, således at der ikke kun er hår oven på krogen/røret, men også på siderne. Hårbundterne taperes inden indbinding ved at trække lidt i hårene midt i bundtet. Hårlængden øges for hvert bundt, der indbindes. Det giver den udprægede dråbeformede vinge, der er så levende i vandet.
 • Fronthackle: Sort. Indbindes lige før det øverste hårbundt i vingen. Fluen kan også bindes med hackle af natur perlehøne.
 • Sider: Junglecock. (Kan suppleres med fjer fra isfugl yderst). Fluen er tænkt som en sommerflue til lavt og klart vand. Under tilsvarende forhold kan fluen med fordel anvendes i vores egen Lindenborg Å.

Knæk og bræk

Brandt​​

Purpel Angel

- Eget Lindenborg å-mønster​

 • Krog: Partridge Salar
 • Tråd: Sort UNI 6/0
 • Tag: Small oval UNI guldtinsel efterfulgt med gul UNI floss silke
 • Hale: Nederst crest fra guldfasan, øverst fibre fra purple hejreerstatning
 • Krop: Sort UNI floss silke
 • Rib: Medium oval UNI guldtinsel
 • Palmerhackle: Purple hanehackle over kroppens forreste halvdel
 • Fronthackle: Sort hanehackle
 • Vinge: Nederst purple tempelhund med et lille bundt purple Angel Hair over. øverst et tyndt
 • bundt sort tempelhund med et lille bundt black & pearl Angel hair øverst
 • Sider: Jungle cock
 • Hoved: Sort

Anders Toft Jensen

Purpel Angel Rør

Eget Lindenborg Å mønster fra juli, 2006​

 • Tråd: Sort Benecchi 12/0
 • Rør: FITS. nr. 1 + 3 eller 2 + 4
 • Tip: Holografisk guld Mylartinsel
 • Tag: Fluorescens gul Lagartun Flatbraid
 • Hale: Gul Fluoro Fibre Hanks
 • Krop: Bagerste halvdel holografisk purple Lureflash Flatbraid. Forreste halvdel sort Lureflash Flatbraid
 • Rib: Large oval Lagartun guldtinsel
 • Fronthackle: Først purple hanehackle efterfulgt med sort hanehackle
 • Vinge: Fra neden og op: Purple bucktail, puple tempelhund, tre strå purple Fly Co. Flash lagt i løkke, electric purple Angel Hair, purple sølvræv, black & pearl Angel Hair, sort sølvræv, sort polarræv eller andre bløde hår
 • Sides: Jungle cock
 • Hoved: Sort Cone Head størrelse medium eller large eller sort bindetråd med klar lak Rørfluer bruger jeg normalt først når sensommeren nærmer sig med lave nattemperaturer. Midt på højsommeren med varmt vand og luft over 14-15 grader foretrækker jeg helt klart de mindre lette fluer. Men fra august og frem plejer et rørfluemønster at være udslagsgivende. Fluerne til Lindenborg Å binder jeg næsten alle på 45 mm lang FITS nr. 3 som passer perfekt til en let trekrog størrelse 8-10. Denne flue er et nyt eksperiment fra fluestikket – en variation over det oprindelige krogfluemønster. Jeg har opbygget fluen over det samme koncept som jeg bruger i fx sort/hvid plasticflue. En flue som tidligere har vist sin fangstevne! De to fronthackler bevirker at fluen ikke klasker sammen i overfladestrømmen og sammen med undervingen af de stive bucktailhår skabes en flue som når den fiskes på flydeline laver den eftertragtede bule lige under vandoverfladen. Skal den virkelig helt op i selve overfladen indbindes en underkrop af hvid 0,5 mm Fly Foam skum. Materialet fås i plader som klippes eller skæres i en strimmel i en passende bredde. Strimlen bindes fast langs rørets overside i hele kroppens længde. Den lange bagudvendte strimmel vikles derpå opover kroppen og afsluttes lidt bag hovedet..
 • Kortfattet bindevejledning: Når tip, tag, hale, krop og rib og er lavet tørnes det første fronthackle. Det er det purplefarvede. Ovenpå hacklet nedbindes purple bucktail (lidt kortere end røret). Bundtet skubbes eventuelt mellem fingrene så de øverste hår er de længste. Derpå purple tempelhund bundet fladt så vingen bliver mere bred end høj. Ovenpå undervingen bindes tre strå purple Fly Co. flash med ender lidt længere end undervingen. De fremadrettede ender bøjes tilbage, låses fast med tråden og afklippes igen lidt længere end de første tre fibre. Denne metode kaldes også at lægge materialerne i en løkke. Ovenpå flashstrålerne indbindes et lille bundt purple Angel Hair i løkke. Enderne er igen en anelse længere end de underliggende materialer. Derefter et bundt purple sølvræv. Ovenpå vingeroden tørnes det sidste hackle med fibre længere end det første purplefarvede. Det er det sorte hanehackle. Efter hacklet er tørnet indbindes black & pearl Angel Hair på samme måde som de øvrige materialer. Her må der gerne være en lang og tynd tapering der når godt bagved røret. Topvingen laves af sort sølvræv (ret beskeden) med et bundt sort polarræv eller fx tanukihår i rørets længde og fordelt rundt om den sorte overvinge. Sider (sides) af jungle cock hvis det ønskes. Hovedet kan være epoxy eller almindeligt klar fluebindingslak. Fluen kan også bindes med en lang vinge til laksefiskeri. Da bindes fluen som nævnt i teksten men det purplefarvede sølvræv, som er fluens tredje hårbundt, bindes kun i rørets længde. Det vil sige kortere end de underliggende materialer. Over vingeroden tørnes det sorte hackle. Bagefter indbindes bundtet af black & pearl Angel Hair. Det materiale skal gå lidt længere tilbage end samtlige af de øvrige underliggende materialer. Øverst afsluttes med en tynd topvinge af sort ged. Typeforskellen er at modellen til havørredfiskeri afsluttes med et kort bundt bløde hår i rørets længde. Det gøres for at give fluen liv og buleeffekt i de mørke nætter. Lakseudgaven er mere slank og skabt til betydelig hurtigere vandhastighed. Den har stadig en dråbeformet profil men i mere beskeden grad end det er tilfældet med havørredudgaven til vores hjemlige fiskeri i fx lindenborg Å. Sammen med rørflueudgaven ses en beskeden low-waterudgave af fluen. Den har jeg ofte fanget havørreder på når vandstanden er lav og vandet varmt bundet på mindre enkelkrogede laksekroge.
 • Tekst og foto: Anders Toft Jensen

Rat​

Grey Rat

 • Tråd: Rød
 • Tag: Small oval sølvtinsel
 • Hale: Crest fra guldfasan
 • Krop: Underuld fra gråræv
 • Rib: Flad guldtinse!
 • Vinge: Ryghår fra gråræv
 • Sider: Jungle cock
 • Fronthackle: Grizzly hane- eller hønehackle tørnet over vingeroden og bundet bagud, så det blander sig med vingen
 • Hoved: Rød (klar lak)

Rusty Rat

 • Tråd: Rød
 • Tag: Small oval guldtinsel
 • Hale: Tre til fire korte fibre fra påfuglsværdfjer
 • Krop: Bagerste halvdel gul floss silke. Forreste halvdel påfuglherl
 • Rib: Medium oval guldtinsel
 • Veiling: Gul floss silke, der når til midt på halen
 • Vinge: Ryghår fra gråræv
 • Sider: Jungle cock
 • Fronthackle: Grizzly hane- eller hønehackle tørnet over vingeroden og bundet bagud, så det blander sig med vingen
 • Hoved: Rød (klar lak)

Silver Rat

 • Tråd: Rød
 • Tag: Small oval guldtinsel
 • Hale: Crest fra guldfasan
 • Krop: Flad sølvtinsel
 • Rib: Medium oval guldtinsel
 • Vinge: Ryghår fra gråræv
 • Sider: Jungle cock
 • Pronthackle: Grizzly hane- eller hønehackle tørnet over vingeroden og bundet bagud, så det blander sig med vingen
 • Hoved: Rød (klar lak)

Anders Toft Jensen​

Skumringsfluen

- Eget Lindenborg Å-mønster​

 • Krog: Partridge Double Wilson størrelse 6 eller Tiemco Single Salmon størrelse 4
 • Tråd: Sort UNI 6/0
 • Hale: Lille bundt underuld fra bumt orange polarræv. Dette materiale giver en fyldig og luftig hale, som er et af de mar- kante hovedtræk i denne flue
 • Butt: To tørn gul superchenille
 • Krop: Sort uldgarn
 • Rib: Medium oval Largatun eller UNI sølvtinsel, fem tørn​
 • ​Palmerhackle: Magenta hanehackle over den forreste halvdel af kroppen. Bindes ind i fjerens tykke ende, efter uldkroppen er tørnet ved hovedet og tørnes bagud mod halen. Bagefter tømes ribben op over kroppen og igennem hacklet, der derved låses fast i spidsen på undersiden af krogen. Overskydende materiale klippes af tæt mod kroppen
 • Fronthackle: To tørn sort hanehackle en anelse længere i fibrene end kropshacklet
 • Vinge: Nederst et lille bundt dækhår fra burnt orange polarræv. Ovenpå det to strå pear! Flashabou. Bagefter et lidt større bundt lys purple polarræv. øverst et lille sparsomt bundt dækhår fra sort polarræv med to strå purple Flashabou øverst
 • Sider: Jungle cook
 • Hoved: Sort

Anders Toft Jensen

Sort Plastikrørflue​

Afklip et stykke klar plastrør på 4,5 cm. Jeg bruger F.I.T.S. plastrør tykkelse 3 til fluen. Røret er Frödins favoritrør, hvor krogen kan fikseres direkte i rørets bagende. Brænd en krave i rørets forende. Afklip et stykke Mylarrør i sølv, medium, to gange rørets længde. Skub Mylarrøret ind over bagenden på fluen og før det hele vejen op over plastrøret indtil ca. en cm fra rørets forende.

Lav nu en stram bevikling ned og op igen til hovedet. Påfør røret lidt lak og rul derefter den bag udvendte del af Mylarrøret op over den beviklede underkrop. Afslut med en bevikling og klip overskydende bort. Tørn et sort fronthackle af hane og indbind sort bucktail i rørets længde på oversiden. Derpå et beskedent bundt sort sølvræv lidt længere end undervingen. Ovenpå dette tre dobbeltlagte Kringle Mirrorflash, pearl. Overvingen er et væsentligt kraftigere bundt sort sølvræv der ordnes så vingen tilspidser. Afslutningsvis indbindes fx sorte tanukihår ovenpå hovedvingen i rørets længde. Dette bundt fordeles hele vejen rundt om hovedvingen helt ned til midt på røret. Det giver fluen den rette profil. Desuden børster jeg altid hårene før jeg binder materialerne fast på fluen. Jeg bruger en stiv aflagt tandbørste til dette formål. Det giver fluen et luftigt udseende. Vingen er sammenlagt 10 cm lang. 


Det eneste minus ved fluen er Mylarrøret der ikke holder til mange fisk. Måske kunne det forstærkes med lidt epoxy eller blot almindeligt fluelak på ydersiden af røret ligeså. Det inderste lak lag binder nemlig blot de sammenføjede lag sammen uden at trænge ud på ydersiden. 


Anders Toft Jensen

Sunray Shadow variant

Mønster til hurtig strøm og overfladefiskei

 • Rør: FITS nr. 3 eller 4 i klart
 • Tråd: Sort Benecchi 12/0
 • Vinge: Nederst canadisk brunspættet egern lidt længere end røret. Derefter lidt sort bucktail 1½ gange rørets længde. Derover tre strå dobbeltlagte peacock Krinkle Mirror Flash med ender et par centimeter længere end det sorte bucktail. Et fyldig bundt af brun og peacock Angel Hair bindes ind i løkke og fordeles rundt om undervingen. Dette sammenmiksede bundt er lidt længere end de underliggende flashmaterialer. Ovenpå det et bundt sort sølvræv 1½-2 gange rørets længde. Øverst et bundt sort polarræv i rørets længde.

 • Det korte bundt polarræv fordeles rundt om den lange undervinge ned på rørets sider. Både vingesektionen af sølvræv og polarræv bindes fladt. Det korte bundt polarræv bevirker at fluen får den rette dråbeform og derfor fisker højt i vandet (med buleeffekt) når fluen er bundet på et plasticrør. Hvis det ønskes kan fluen udbygges med en ekstra lang vinge på følgende måde: Øverst sort ged i to bundter hvor det øverste er det længste. Hvor lang afhænger af fluebinderen men 2½-3 gange rørets længde eller mere. De sorte hår af ged fordeles ud som et lille tag ovenpå undervingen så topvingen følger formen på de underliggende materialer

The Undertaker - Sensommerfluen

Optimismen var i højsædet i forbindelse med en tilstundende laksetur til den naturskønne Bjerkreims-elv. Egentligt burde turen være forbigået i stilhed, da der fangstmæssigt absolut intet var at prale med, men stedet kan alligevel anbefales varmt: Let tilgængeligt, billigt og masser af indbydende fiskevand.
Som alle andre laksefiskere havde vi en universel anerkendt undskyldning for en 0-tur: Der var ikke noget vand – og den smule, der trods alt var, faldt dag for dag i sommerheden! Så ved alle, der blot har en smule forstand på laksefiskeri, at chancen for laksehug under så umulige forhold simpelthen ikke er eksisterende – altså har de 4 gæve gutters renommé ikke fået en skramme. De vender frygteligt tilbage! – og i æskerne vil der være et antal Undertakere i str. 12 – 6!

Fluen med det noget makabre navn er en videreudvikling af "Butt-fluerne" (Red-, green-, Yellow Butt m.fl.). Butt-fluerne’s stamfader er den helt sorte hårflue, Black Bear – en amerikansk lakseflue fra 20’erne. Alle disse sorte varianter … heldigvis fandtes andre væsker! har gennem tiderne taget deres del af laksene og havørrederne rundt om i verden. Især i "sommervand" foretrækkes disse mønstre af den erfarne fluefisker – og da ofte i ganske små størrelser. The Undertaker skiller sig ud ved at have en tofarvet butt.

 • Krog: Sort dobbelt laksekrog. (Enkelt eller E.D.-krog kan naturligvis også bruges).
 • Bindetråd: Sort. (For max. effekt af butten kan der benyttes hvid bindetråd under denne).
 • Tag: Tynd oval sølv.
 • Butt: Fluo limegrøn og rød mini-flatbraid. (De fleste bruger floss).
 • Krop: UV-black Ice Dub. (Floss eller anden sort dubbing er OK).
 • Rib: Som tag. (Kan undværes. Kroppen er ret kort pga. dobbelt-butten).
 • Hackle: Sort hane.
 • Vinge: Sort ræv. (Evt. med et par flashstråler. Egern i oprindelig udgave).

Jungle cock kan bindes ind til sidst.

Knæk og bræk - JB

Kure’s Epoxy Zonker

Forårsfluen

Gennem flere år har man hos en af vores lokale grejhandlere kunnet nyde synet af nogle særdeles flotte fluer. Inde i glasskabet mellem fluehjul drejet i aluminium og andre uimodståelige sager tiltrak et par kaninstrips-zonkere ofte mit blik. Tydeligvis fluer beregnet til fiskeri på kysten - bundet på kroge, der tåler saltet. Henrik, det er naturligvis ham, der har bundet fluerne, arbejder desværre ikke længere i forretningen, og jeg fik ikke spurgt til den præcise bindevejledning i tide. Derfor er opskriften her bragt efter ”visuel hukommelse” samt efter et lille foto, der kan ses i nyeste nummer af ”Sportsfiskeren” (nr 1 – 2006).

 • Krog: Gerne saltvandsbestandig. Str. 6 eller 4.
 • Bindetråd: Farven afstemmes efter resten af fluen.
 • Rib: Monofil nylon, 0,20 – 0,26 mm.
 • Krop: Langfibret dubbing, der børstes grundigt ud.
 • Vinge: Kaninstrip i ønsket farve.
 • Øjne: 3-D øjne dækket med 5-minutepoxy.
 • Bindetips:Ribben indbindes fast under krogskaftet, hvorefter beviklingen får et tyndt lag lak. Hele kaninstrippen fastbindes i ”haleenden” af fluen inden kroppen dubbes. Nogle få mm af strippens skind stikker bagud som hale. Når kroppen er dubbet, fastgøres strippen fremefter med ribben, der helt fremme fastgøres rib og strip med bindetråden. Først nu klippes det ubrugte stykke kaninstrip af. (Intet spild). Farvevalget er frit. Det oplagte valg vil falde indenfor det mere naturlige og dermed imiterende spektrum. Det kan f.eks. være brun, lys brun, oliven eller helt lyse nuancer. Alternativt kan mere provokerende farver bruges. Her kunne der være tale om pink eller lysende gul-grøn. Øjet kan vælges i kontrastfarve eller matchende efter lyst. Fluen kan uden problemer vægtbelastes under dubbingen, hvis det foretrækkes.​

Efterskrift
Ligesom fluen i seneste nummer af NL-fiskeren er der denne gang tale om en kystflue. Og også denne gang vil jeg anbefale at prøve fluen i åen. Den er forførende levende og livagtig i det våde element. Når der går lidt kystflue i nærværende flue spalte skyldes det naturligvis fluebinderens egne tilbøjeligheder. Forårsmånederne er ikke åernes højsæson, men derimod kystens. Jeg tillader mig derfor at formode, at en væsentlig del af Lindenborg Å’s fluefiskere også i denne tid drages mod det salte, og derfor vil kunne drage nytte og inspiration af de valgte mønstre. Herefter vil jeg komme med en opfordring. Lad os få noget mere fluestof i NL-fiskeren. Bind nogle fluer og skriv en historie – jeg er overbevist om, at redaktionen vil modtage alt med glæde. I Anders Toft’s meget anbefalelsesværdige bog om Lindenborg Å findes et hav af spændende lokale fluer. Der må være mange flere fluer, der trænger til at komme frem i lyset – eller gamle mønstre, der trænger til at blive støvet af! Desuden vil jeg gerne modtage rettelser, kommentarer eller korrektioner angående mine skriverier. Ikke mindst i forbindelse med ”Kure’s Epoxy Zonker”. Som nævnt er min fremstilling af denne flue fremkommet på et ret løst grundlag, hvor jeg bl.a. har tiltaget mig den frihed, at lade farvevalget være op til binderen.


Til slut må jeg nævne endnu en anbefalelsesværdig bog – nemlig bogen ”Rørfluer” af ophavsmanden til ovenstående zonker-flue, Henrik Kure Nielsen. En flot bog til fluebinderen. (Udgivet på Mosegaard – 2000).
Knæk og bræk

Brandt​

Purpel Night

Så er det nu!! Årstiden, som en meget stor del af NL’s medlemmer med længsel har ventet på, har nu indfundet sig. Der findes medlemmer, der for længst har afpasset ferie-ugernes placering med grødeskærings-perioderne, solunar-tabeller og de uger, som erfaringsmæssigt har massiv opgang af store havørreder. Det er ikke nærværende blads primærstof at analysere yderligere på psykologien bag en sådan form for ferieplanlægning – ej heller at give udtryk for medfølelse rettet mod kvindfolkene derhjemme! (De har jo valgt selv!). Nej, kan undertegnede med disse linier give anledning til bare en svag stigning af den om-sig-gribende fiskefeber, så vil det være fint.

Rørfluerne er i disse år på hastig fremmarch, ikke mindst når der fiskes efter havørred ved nattetide i vores åer. Mine første rørfluer var bundet på plastrørene fra vatpinde. De kom aldrig rigtigt til at fungere i mit fiskeri. Fluerne ville ikke synke, og de var ikke ret holdbare. Senere bandt jeg rørfluer på korte, tynde aluminiumsrør. De blev fisket med løsthængende krog, så den lange vinge ikke hægtede sig fast i krogen, og det fungerede ganske udmærket. Så var det, at jeg kom til at købe Mikael Frödin’s video: ”Moderna Laxflugar – att binda på tub”. På trods af det faktum, at han er svensk, så må jeg sige, at han på fluebindings-området længe har været mit forbillede. En rørflue bundet efter videoens anvisning ser måske noget pjusket ud i tør tilstand – MEN I VANDET!! Det mindste træk fra strømmen giver fluen et liv, som ikke syntes muligt – fluen var jo død inden den blev søsat, - men nu! I det følgende vil jeg kort prøve at beskrive de mest grundlæggende principper i Frödins fluebinding. Men køb filmen – også den, hvor han binder på kroge! De er meget anbefalelsesværdige.

Purple Night

 • Krog: Sort Salar (treble tube) fra Partridge.
 • Rør: FITS x-small + medium (2 – 3cm).
 • Bindetråd: Benecchi 12/0, sort – eller anden tynd tråd.
 • Krop: (Bagfra) 2/3 selvlysende hvid-grøn tinsel (eller mirage-flash på hvidt underlag) og 1/3 purple flashchenille. 10
 • Vinge: Bløde hår (tempelhund, tanuki, polarræv ol.) Nederst purple hår + enkelte blå og purple Angel Hair. I midten hvide hår + enkelte polarice Angel Hair. Øverst sorte hår + enkelte sorte Angel Hair.
 • Hackle: Purple hanesaddel.
 • Overvinge: Sorte hår + evt. lidt sort flash eller nogle strå påfugleherl.
 • Sider: Junglecock.
 • Hoved: Sort conehead FITS str. 1.

Bindevejledning punkt for punkt – især med henblik på, at fremhæve Frödin’s bindestil:

 • Salar-krogene er udviklet på baggrund af Frödin’s ønsker. De fås i sølv- guld- og sort finish. Ved at ændre krogfarven, kan fluens overordnede fremtræden ændres en del. Det er dog ligegyldigt i forbindelse med denne natflue.
 • FITS-rørene findes i 4 størrelser, der to og to passer ind i hinanden. Til rørfluer i normalstørrelse
  anvendes en kombination af str. x-small og medium. Til store fluer bruges small/largekombinationen. Det tyndeste rør presses ind i det tykkere, således at en cm af det tynde stikker ud i forenden. Det er her, at conehead’et monteres til sidst. Der findes forskellige leverandører af sådanne rør, men det er vigtigt, at rørene passer og ”går stramt sammen” – ellers bliver fluen ikke ret holdbar. De eneste rør, som jeg har gode erfaringer med, er de originale ”FITS”. De limes med super-lim. • Selv har jeg altid brugt en halvtyk 6/0-bindetråd, men på videoens anbefaling prøvede jeg den supertynde Benecchi-tråd. Nu bruger jeg ikke andet. Især ved conehead-rørfluer skal ”hovedet” være lille, for at passe ind i conehead’ets fordybning.
 • Lidt superlim kan styrke tinselkroppen.
 • Vingen bindes ind i flere omgange. Hvert hårbundt taperes ved at trække nogle af hårene længere ud end resten. (Det modsatte af ”når man bruger en hairstacker”). Hårbundtet bindes så fast ovenpå – og på siderne af røret.
  Næste bundt indbindes med lidt længere hår. Der bindes igen ovenpå og på siderne. Mellem bundterne indbindes flash-fibrene – naturligvis både ovenpå og på siderne! Resultatet bliver en bred og udpræget dråbeformet vinge, der slutter bagude i en meget tynd spids. Og her har man i årevis kæmpet for at lave en høj, smal vinge, ved kun at lægge hårene ovenpå krogen!
 • Indtil nu er alle materialer bundet på det tykke rør. Alt er indbundet med et minimum af bindetråd og overskydende materialer er tæt afklippet foran indbindingsstedet. Der skal nu netop være plads til indbinding af hacklet forrest på det tykke rør. Hacklet tørnes en-to gange omkring det tykke rør, hvorefter det vikles ned på det tynde, hvor det afsluttes på rørets underside med få tørn bindetråd, når det er kraftigt nok.
 • Overvingen indbindes overpå og på siderne + evt. flash.
  Siderne indbindes – få tørn!
 • Der kommes lidt superlim på bindetråden, der efterfølgende tørnes stramt et par gange. Til sidst presses conehead’et hårdt bagud. Brug en tang til at trække i røret med. Det overskydende rør klippes af på nær en mm, og der brændes en lille krave Conehead og krog giver tilsammen en afbalanceret flue. Den brede, taperede vinge er helt enestående levende i vandet.


Jeg fisker også disse fluer med løst hængende krog. Hvis man ønsker at fæstne krogen, skal det tykke rør være nogle mm længere, og så kan krogen sættes fast direkte i røret. Den del af røret, der omslutter krogskaftet, skal ikke bevikles med kropsmaterialet. Sælg din hairstacker – og køb en Frödin-DVD! Og jo, - du bliver også nødt at købe den geniale koniske FITS-nål til at fæstne røret på under indbindingen. Efter min mening det eneste ”rørfluestik”, der du’r.


Knæk og bræk
Brandt​

​Næste aktiviteter

6. Oktober

Fisketræf

Seneste ændringer

Nordjysk Lystfiskeriforeningn af 1917

Copyright © Nordjysk Lystfiskeriforening

Besøg os på Facebook​

Mangler du noget?​

Skulle der være noget information du ikke lige kan finde, så brug vores søgefunktion her.​